Slide background

Οργάνωση Προπτυχιακών Σπουδών

Ο Χημικός Μηχανικός και ο Μηχανικός Περιβάλλοντος καλούνται σήμερα να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υλικών όπως και στην αποκατάσταση, την προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, με στόχο πάντα την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι απόφοιτοι της Σχολής  αποκτούν με τις σπουδές τους τη μόρφωση και την ικανότητα να εφαρμόσουν τις αρχές των θετικών (μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας) και τεχνικών επιστημών, ως και των κοινωνικοοικονομικών επιστημών στους τομείς  του σχεδιασμού και της ανάπτυξης διεργασιών, της περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης, της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης και ενέργειας, της επιστήμης υλικών, της νανοτεχνολογίας και βιοϊατρικής, και της περιβαλλοντικής υδραυλικής και γεωπεριβαλλοντικής μηχανικής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών (ΠΠΣ) που περιλαμβάνει μαθήματα που έχουν σκοπό την απόκτηση ποιοτικού και υψηλού επιπέδου θεωρητικού υποβάθρου καθώς και εργαστηριακής και ερευνητικής εμπειρίας.

Στόχοι του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ)

Οι στόχοι του ΠΠΣ της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος είναι η κατάρτιση Διπλωματούχων Χημικών Μηχανικών και Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος με εξαιρετικές τεχνικές και επικοινωνιακές ικανότητες και πληροφόρηση στα παγκόσμια τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, που θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση και διατήρηση μιας αειφόρου ανάπτυξης.

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του ΠΠΣ είναι:

  • Η προσφορά μαθημάτων που σχετίζονται με την επιστήμη του Χημικού Μηχανικού και του Μηχανικού Περιβάλλοντος, την ανάλυση δεδομένων και το σχεδιασμό συστημάτων.
  • Η διαμόρφωση των βασικών ικανοτήτων: δυνατότητα για ανάλυση και σύνθεση, ολοκληρωμένη λογική συστημάτων, πειραματισμό και συνεργασία.
  • Η ενσωμάτωση κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών θεμάτων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη βέλτιστη επίλυση προβλημάτων.

Πρόγραμμα Σπουδών

Οι προπτυχιακές σπουδές στη Σχολή διαρκούν δέκα (10) εξάμηνα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: (α) τα υποχρεωτικά μαθήματα και (β) τα κατ' επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει μαθήματα κορμού τα οποία παρέχουν τις βασικές και απαραίτητες γνώσεις στους φοιτητές και πρέπει όλα ανεξαιρέτως να ολοκληρωθούν επιτυχώς. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων μαθημάτων, από τα οποία καλείται ο κάθε φοιτητής να επιλέξει και να ολοκληρώσει επιτυχώς έναν ικανό αριθμό για τη λήψη του διπλώματος.

Η σειρά διαδοχής των μαθημάτων στα εξάμηνα είναι ενδεικτική και δεν είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές με εξαίρεση την αλληλουχία προαπαιτούμενων και των εξαρτώμενων από προαπαιτούμενα μαθήματα. Η σειρά αυτή αποτελεί τον Κανονικό Οδηγό Σπουδών της Σχολής.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες που θα εισαχθούν στη Σχολή ΧΗΜΗΠΕΡ από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, θα λαμβάνουν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους Δίπλωμα της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος με κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου (άρθρο 75, §1, Ν.4589/2019) είτε «Χημικών Μηχανικών» είτε «Μηχανικών Περιβάλλοντος» ανάλογα με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν στο τέλος του 2ου έτους σπουδών τους.

Τα μαθήματα των 2 πρώτων ετών (1ο έως και 4ο εξάμηνο) είναι κοινά.  Στο τέλος του 2ου έτους σπουδών τους οι φοιτητές επιλέγουνε την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν (Χημικών Μηχανικών ή Μηχανικών Περιβάλλοντος). Η επιλογή κατεύθυνσης θα καθοριστεί με βάση τις δηλώσεις κατεύθυνσης στο 2ο έτος και αν απαιτείται (δηλ., πάνω από τα 2/3 των φοιτητών διαλέξουν μια από τις δύο κατευθύνσεις), και με κριτήρια επίδοσης που καθορίζονται από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ (έτος εισαγωγής 2021) στο τέλος του 4ου εξαμήνου (Ιούνιος) δηλώνουν την κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Τα κριτήρια επιλογής κατεύθυνσης είναι κριτήρια επίδοσης. Δεν δύναται να ακολουθήσουν μια κατεύθυνση πάνω από τα 2/3 των φοιτητών του έτους. Το Σεπτέμβριο του 2ου έτους μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής, υπολογίζεται ο μέσος όρος (Μ.Ο) των μαθημάτων του 2ου, 3ου και 4ου εξαμήνου (19 μαθήματα) αφαιρώντας τους 4 χειρότερους βαθμούς ανά φοιτητή. Άρα, ο Μ.Ο. εξάγεται από 15 μαθήματα ενώ συνυπολογίζονται και οι μη προβιβάσιμοι βαθμοί (0-4) στο Μ.Ο. (αν αυτοί είναι μέσα στους 15 καλύτερους). Δεν συνυπολογίζονται τα μαθήματα του 1ου εξαμήνου γιατί αυτό είναι εξάμηνο προσαρμογής (αλλαγή τόπου κατοικίας, νέος τρόπος ζωής, κλπ.). Εξάγεται ο Μ.Ο. και οι φοιτητές με την καλύτερη επίδοση οδηγούνται στην κατεύθυνση που επιθυμούν και μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις κάθε κατεύθυνσης.

Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών καταρτίζονται για κάθε ακαδημαϊκό έτος στο τέλος του εαρινού εξαμήνου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.

  1. Στη Σχολή γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια, οι μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται, να ακολουθούν τα σύγχρονα εκπαιδευτικά πρότυπα και περιλαμβάνουν, ανάλογα με το μάθημα, τις από αμφιθεάτρου παραδόσεις, τις σεμιναριακές παραδόσεις, τα σεμινάρια σε ομάδες φοιτητών, τα φροντιστήρια και τις φροντιστηριακές ασκήσεις, τις εργαστηριακές ασκήσεις και την πρακτική άσκηση.
  2. Οι από αμφιθεάτρου παραδόσεις αφορούν ανοικτές διαλέξεις σε συγκεκριμένα θέματα, που πρέπει να παρακολουθεί ο φοιτητής όπου όμως δεν λαμβάνονται παρουσίες.
  3. Οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές διαδικασίες πραγματοποιούνται σε μικρές, προκαθορισμένες ομάδες φοιτητών, και η παρακολούθηση τους είναι υποχρεωτική.
  4. Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Μηχανικού παίζει η εργαστηριακή άσκηση του φοιτητή, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι φοιτητές, σε εργαστηριακούς χώρους, κατάλληλα διαμορφωμένους και εξοπλισμένους, εξασκούνται στην πραγματοποίηση προγραμματισμένων πειραμάτων εμπέδωσης γνώσεων.

Σύμβουλοι Σπουδών

Σύμφωνα με το Άρθρο 36 του Ν. 4009/2011 και τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος, οι Σύμβουλοι Σπουδών καθοδηγούν και υποστηρίζουν τους φοιτητές στα προγράμματα σπουδών τους. Σύμφωνα με την απόφαση της 9ης/ 10-2-2023 Συνέλευση Σχολής  Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος 

Σύμβουλοι Προπτυχιακών Σπουδών / ακαδ. έτος Σπουδών

Ορίζονται τα ακόλουθα Mέλη ΔΕΠ της Σχολής.